dungi-inguste

De ce sa imi vaccinez cainele, doctore?

Pai, raspunsul este unul mai complex, si anume  daca nu e vaccinat poate sa contacteze bolile infectioase care duc la moartea lui, asta in cel mai nefericit caz, sau poate sa treaca prin boala, si sa ramana cu sechele. Daca stam sa judecam drept, intotdeauna, un vaccin costa mai putin decat un tratament (un gram de preventie, un kilogram de tratament). Pe de alta parte, exista anumite boli pe care le poti contacta tu sau eu, acestea fiind interspecifice (de la caine la om), una dintre ele fiind fara leac, cum este turbarea (rabia).

Ciparea electronică

Identificarea electronica (microcip) … moft sau... NECESITATE? Hai sa iti explic cum sta treaba… iar apoi tu poti sa hotarasti daca este un moft sau o necessitate, identificarea electronica a animalului pe care il ai.

Identificarea prin microcip este cea mai actuala metoda folosita pentru identificarea animalelor, aceasta metoda este folosita atat in prezent cat si in viitor.Dupa ce animalului i-a fost implantat un microcip, acesta poate fi scanat si in urma unei cautari in baza de date se pot afla informatii despre proprietarul animalului.Identificarea prin microcip este o metoda permanenta, rapida si netraumatizanta de identificare a animalului tau.

Protozooze

TOXOPLASMOZA

Zoonoza produsa de parazitul Toxoplasma gondii, afecteaza cainele, pisica, oaia, porcul dar si omul. Boala poate sa fie congenitala sau dobandita. Se transmite pe cale digestiva, de unde ajunge in sistemul limfatic.
BOALA LA GRAVIDA!!!In primele 3 luni de sarcina, parazitul provoaca avort sau poate determina moartea fetusului, sau leziuni neurologice si oculare grave. La om, boala se realizeaza prin alimente si  apa contaminata, infectii de laborator, transfuzii de sange. Tratamentul in toxoplasmoza nu este unul bine pus la punct , existand multe polemici pe acest subiect. Educatia sanitara in randul populatiei, femeilor gravide, de a evita contactul cu animalele  bolnave, DEPARAZITAREA PERIODICA A ANIMALELOR!!!!!!! interzicerea consumului de carne insuficient prelucrata termic sunt numai cateva  dintre masurile ce pot preveni apartitia toxoplasmozei.