dungi-inguste

Protozooze

TOXOPLASMOZA

Zoonoza produsa de parazitul Toxoplasma gondii, afecteaza cainele, pisica, oaia, porcul dar si omul. Boala poate sa fie congenitala sau dobandita. Se transmite pe cale digestiva, de unde ajunge in sistemul limfatic.
BOALA LA GRAVIDA!!!In primele 3 luni de sarcina, parazitul provoaca avort sau poate determina moartea fetusului, sau leziuni neurologice si oculare grave. La om, boala se realizeaza prin alimente si  apa contaminata, infectii de laborator, transfuzii de sange. Tratamentul in toxoplasmoza nu este unul bine pus la punct , existand multe polemici pe acest subiect. Educatia sanitara in randul populatiei, femeilor gravide, de a evita contactul cu animalele  bolnave, DEPARAZITAREA PERIODICA A ANIMALELOR!!!!!!! interzicerea consumului de carne insuficient prelucrata termic sunt numai cateva  dintre masurile ce pot preveni apartitia toxoplasmozei.

ECHINOCOCOZA (CHISTUL HIDATIC)

Produsa de parazitul Echinococcus granulosus ce se localizeaza in intestinul subtire la caine, este o helmintoza destul de frecvent intalnita la om. Boala are incidenta mare la  persoanele care cresc caini, medicii veterinari, femei si copii.   Localizarea este  de obicei  hepatica, dar si pulmonara. Din cauza ca parazitul se dezvolta in intestinul cainelui, de aici ajunge in mediul exterior  odata cu excrementele astfel contaminandu-se foarte usor gradinile de zarzavat ale oamenilor. Cainii isi fac toaleta  cu limba, si din jurul anusului aduc cu limba foarte multe oua de parazit si astfel se poate contamina omul. De asemenea, folosirea in alimentatie a fructelor cazute pe jos si  zarzavaturilor nespalate este PRINCIPALA  cauza de transmitere a parazitului la om. EFECTUAREA DEPARAZITARILOR  REGULATE LA CAINI ESTE OBLIGATORIE!!! NU   se dau in hrana cainilor preparate din carne care  nu au fost tratate suficient termic! Pastrarea conditiilor de zoo-igiena! BOALA NU SE FACE DE LA FIRUL DE PAR!!!

SCABIA (Râile)

Parazitoza a pielii, care se manifesta clinic prin: noduli, vezicule, depilatie insotita de prurit intens. In ultimul timp s-a observat o incidenta relativ crescuta a scabiei la om de la caine si pisica.Boala este  cu aspect cutanat, produsa de Sarcopes Scabiae v. hominis. S-a constatat ca periodicitatea epidemiilor de scabie este legata in buna parte de starea de imunitate a populatiilor, dar si de nerespectarea regulilor de igiena, folosirea in comun a lenjeriei de pat si a prosoapelor. Boala are tratament dar trebuie facut in urma unui diagnostic precis.