3 februarie 2018

Blog thumbnail

De ce să îmi vaccinez câinele, doctore?

Pai, raspunsul este unul mai complex, si anume  daca nu e vaccinat poate sa contacteze bolile infectioase care duc la moartea lui, asta in cel mai nefericit caz, sau poate sa treaca prin boala, si sa ramana cu sechele. Daca stam sa judecam drept, intotdeauna, un vaccin costa mai putin decat un tratament (un gram de preventie, un kilogram de tratament). Pe de alta parte, exista anumite boli pe care le poti contacta tu sau eu, acestea fiind interspecifice (de la caine la om), una dintre ele fiind fara leac, cum este turbarea (rabia).

Pentru a-i oferi prietenului nostru patruped o viata lipsita de boli infectioase transmisibile, acesta trebuie vaccinat. In prima jumatete, a primului an de viata se fac o serie de vaccinuri pentru a-i da o imunitate ridicata, capabila sa contracareze atacul bililor infectioase.

Exista mai multe scheme de vaccinare, fiecare avand aplicabilitate in zona si incidenta bolilor unde traieste cainele respectiv. Personal, recomand cu succes o schema de vaccinare care sa inceapa de la varsta de 7 saptamani, cu un vaccin monovalent P (Parvovirus vaccin) apoi la o distanta de 21 de zile, un DP (Distemper (Jigodie) si Parvovirus vaccin). In acest interval de 21 de zile, titrul anticorpilor creste, cu un maxim pe la 12-14 zile, si tinde sa scada catre 21 de zile, cand se intervine cu urmatorul vaccin. La 13 saptamani recomand un DHP (Distemper(Jigodie) Hepatita, Parvoviroza), vaccin trivalent, bine tolerat de organismul aflat in crestere (creste organismul, cresc si valentele vaccinului). La varsta de 4 luni, cainele este pregatit sa intre in „randul cainilor” printr-un vaccin anti Rabic, vaccin care este obligatoriu prin litera legii in vigoare. La 6 luni de viata se incheie un ciclu de vaccinare cu un vaccin de 6-7 valente (DH2PPiL2, Jigodie, Hepatita, Parvoviroza, Parainfluenta, Leptospiroza) organismul fiind suficient de matur incat sa faca anticorpi pentru fiecare din bolile mai sus mentionate. Acest vaccin este repetat la varsta de 1 an, iar vaccinul antirabic si el la randu-i tot la un an se repeta, de cand a fost administrat.

Vaccinarea nu este un lux, ci este o obligatie!

  • 7 saptamani -P (Parvovirus vacin)
  • 10 saptamani- DP (Jigodie, Parvoviroza)
  • 13 saptamani -DHP (Jigodie, Hepatita, Parvoviroza)
  • 16 saptamani R (Rabic)
  • 6 luni- DHPPiL (Jigodie, Hepatita, Parvoviroza, Parainfluenta, Laptospiroza)

dr. George Popa

Lasă un răspuns