3 februarie 2018

Blog thumbnail

Zoonoze bacteriene

TUBERCULOZA

Boala ce se intalneste la animale, pasari si om, produsa de germeni  din genul Mycobacterium. Sursa de infectie pentru animale o constituie laptele si hrana  (organele infectate)  administrate. Modul de infectare al omului si al animalului  poate sa fie digestiv, respirator, cutanat (rani deschise), sexual, transplacentar, sau transovarian (pasari). In  realitate, de la animalele mici si pasarile de colivie(apartament) tuberculoza se transmite omului destul de greu, in schimb, de la om la pisica  transmiterea are o incidenta mult mai crescuta. Boala este tratabila iar ca si concluzie, apare datorita nerespectarii conditiilor de zoo-igiena!!!

PSEUDOTUBERCULOZA

extrem de rar intalnita la noi in tara. Este o zoonoza  ce  se transmite numai pe cale digestiva la om, datorita  mainilor ce intra in contact cu solul si apoi nu sunt spalate, consum de carne de iepure infectat, si legume si fructe luate de pe jos si nespalate, care au fost poluate cu fecale de catre animalele infectate. Boala este tratabila iar ca si concluzie, apare datorita nerespectarii conditiilor de zoo-igiena!!!

BRUCELOZA

Boala produsa de  bacterii  din genul Brucella, ce afecteaza atat omul cat si animalele (caini, iepuri, unele rozatoare etc). La caini, sexul femel este mai afectat, producandu-se  avortul in  ultima parte a gestatiei.  Omul se contamineaza pe calea  digestiva cat si prin contactul direct. Mai mult de jumatatea cazurilor semnalate la oameni se datoreaza transmiterii cutanate (contact direct cu animalele bolnave, manipularea  defectuoasa a  avortonilor etc). Boala este tratabila, desi sunt semanalate cazuri de sechele  neurologice si osteoarticulare.

LISTERIOZA

Zoonoza depistata  la aproape toate  speciile de animale, inclusiv cele de companie, boala produsa de bacteria Lysteria monocitogenes. Boala apare cel mai frecvent la copiii sub 6 ani. Transmiterea se poate face pe mai multe cai: digestiva, respiratorie, mucoasa genitala sau conjunctivala, cuanata, etc.. Exista  posibilitatea infectiei transplacentare. Nou-nascutii, infectati inca din viata intrauterina, elimina germenii prin urina, aproximativ 10 zile de la nastere, iar mama prin secteriile vaginale. Boala este considerata  grava la nou nascuti iar la adulti are un prognostic rezervat spre favorabil. Boala este tratabila iar ca si concluzie, apare datorita nerespectarii conditiilor de zoo-igiena!!!

LEPTOSPIROZA

Boala produsa  de germeni din genul Leptospira . Omul se imbolnaveste  accidental de leptospiroza, si el reprezinta o veriga in circuitul natural al acestei zoonoze.  Apa si solul sunt surse de infectie dar pentru un timp limitat, deoarece in aceste conditii si medii, bacteriile  nu se pot inmulti. Incidenta mare este in perioadele calde ale anului, in lacuri formate dupa ploaie , leptospirele ajungand aici prin urina animalelor bolnave. Pentru ca omul sa se contamineze, trebuie  sa existe  leziuni ale pielii si mucoaselor. Este posibila infectarea de la cainii de apartament cand acestia sunt imbaiati in cada. (VACCINAREA  PERIODICA A  CAINILOR ESTE OBLIGATORIE!!!)  Prognosticul este  favorabil in formele  usoare, unde este  afectat meningele si nu sunt  forme icterice, si foarte grav in cele icterohemoragice si de insuficienta  renala.  De luat aminte:

  • evitarea consumului de apa nepoabila
  • vaccinarea animalelor
  • evitarea scaldatulului in  apele situate langa crescatoriile de animale

SALMONELOZA

Cauzeaza infectii acute, atat la om cat si la animale iar modul  de contaminare este pe cale digestiva.  Apele  reziduale in care ajung salmonelele din fecale, contamineaza solul, alimentele sau furajele, apa de baut. Este una din cele mai frecvente toxiinfectii alimentare din toata lumea. Prognosticul este unul favorabil, tratamentul este insa de lunga durata.

FEBRA Q

…sau boala de Queensland,  produsa  de germenul Rickettsia burneti. Este o boala care apare in special la lucratorii din macelarii si abatoare. Este mai des intalnita la pasarile de apartament si  destul de rar la caini.
Capusele de la animale constituie un focar permanent de transmitere a bolii (ATENTIE LA DEPARAZITARILE  PERIODICE!!!).

Transmiterea la om se face  si prin cale aerogena, prin praful din dejectiile uscate ale animalelor,  si prin contactul  direct cu animalele bolnave. Imunitatea dupa boala este durabila. Modul de manifestare al bolii este  prin semne respiratorii ducand pana la miocardita in cazul complicatiilor. Boala evolueaza benign in marea majoriate a cazurilor, cazurile letale fiind foarte rare. Educatia sanitar- veterinara si respectarea normelor de zooigiena sunt cele mai sigure modalitati pentru a preveni aceasta boala!

FEBRA BUTONOASA (Tifosul endemic de vara)

Rickettsioza transmisa omului prin intepatura capusei Ripicephalus sanguineus , capusa  ce se gaseste destul de des la caini (ATENTIE LA PROGRAMUL DE  DEPARAZITARE!!!!) provoaca aceasta zoonoza. Aceasta capusa fie ca inteapa sau  este zdrobita,  elibereaza ricketsiile  care patrund in organismul uman prin mucoasele si tegumentele  ce nu sunt intacte. La locul de inoculare se formeaza asa zisa “pata neagra”. Boala dureaza pana la doua saptamani.

ORNITOZA-PSITACOZA (ATENTIE COLUMBOFILI!!!)

Este o zoonoza  care evolueaza cu caracter infecto-contagios la pasari, inclusiv la cele de colivie si porumbei si este produsa  de germenul  Clamydia psitaci. Aspectele imbolnavirii oamenilor sunt formele respiratorii (in special caile  superioare) ce pot semana  cu o pneumonie. Cei mai afectati sunt crescatorii de porumbei si cei de pasari de colivie unde volierele sunt foarte aglomerate si  contaminarea in aceste situatii este una foarte rapida. Dezinsectiile si dezinfectiile volierelor, si mai ales respectarea conditiilor de zooigiena sunt principalele modalitati de prevenire.

Lasă un răspuns