3 februarie 2018

Blog thumbnail

Zoonoze dermatologice

TRICOFITIA

Boala raspandita la bovine dar si la caine si pisica, hamster, sobolan, soareci, si bineinteles la om. Este produsa de ciuperci din genul Trichophyton si la oameni imbraca doua forme: tricofitia uscata a pielii capului si tricofitia “cronica” a adultului.

Prima forma se  concretizeaza prin placi tricofitice de dimensiunea unei monede, numeroase, de forma aproximaiv circulara, acoperite cu scuame de matreata. Daca nu este tratata, poate sa evolueze in “tricofitia cronica a adultului” ce se manifesta prin  multe puncte negre. Localizarea este pe fetele laterale si dorsale ale membrelor inferioare, gambe, palme, antebrat, fese si chiar pe fata, sub forma unor pete rosii. Mai apare si o afectiune  a unghiilor de la maini sau picioare. Boala este vindecabila in urma unui  diagnostic exact si tratament serios  sustinut.

MICOSPORIA (Micosporoza)

Se datoreaza unei ciuperci din genul Microsporum, ce se dezvolta in interiorul firelor de par iar sporii formeaza un manson la exterior. Leziunile apar atat la nivelul capului cat si in alte zone ale corpului.  Contaminarea  se face prin contactul direct cu animalul bolnav, vestea buna este ca imbolnavirile  se fac totusi desul de greu,   agentul ce provoaca boala nu este prea rezistent in mediul exterior.
Trebuie respectate regulile de igiena  pentru a preveni  boala.

Lasă un răspuns