Zoonoze virale

RABIA (Turbarea)

Cea mai importanta  zoonoza virala o constrituie rabia sau turbarea in termeni populari. Evolutia aceste boli este acuta, tradusa clinic prin manifestari de encefalomielita cu fenomene  de excitatie nervoasa,  urmata  de pareze si paralizii ce duc la deces. Se transmite  omului prin muscatura si saliva  animalului turbat. Virusul rabic persista ore sau zile uneori, multiplicandu-se la nivelul tesuturilor din jurul  muscarurii iar pe calea filetelor nervoase se propaga la sistemul nervos central, de acolo difuzeaza centrifug in tot organismul, ajungand in saliva, mucoase, piele.

Rabia are trei forme: forma prodromala , evolutie cu prurit (2-3 zile)  furnicaturi, dureri, cefalee, indispozitii, anxietate, exagerarea starii active si uneori febra. Perioada de stare, cand apare hidrofobia, semn patognomonic (caracteristic, fara dubiu). Hidrofobia, spasm dureros faringian, se instaleaza brusc la vederea unui pahar cu apa, sau chiar la auzul cuvantului “apa”. Faciesul bolnavului exprima  spaima. Bolnavul are  crize de excitabilitate nervoasa continua, tipete, delir, halucinatii si agresivitate.  Ii curge saliva din gura si prezinta transpiratii abundente. Aceasta  faza poate duce la deces in 3-4 zile. Ultima faza( paralitica) se caracterizeaza prin paraplegie, apatie, coma si moarte prin insuficienta cardio-respiratorie. Vaccinarea oamenilor se face in doua situatii, si anume, una inainte de expunere (la persoanele cu risc profesional) si o vaccinare post-muscatura.  In cazul profilaxiei”post-muscatura” se face:tratamentul local si imediat al plagii, concomient cu profilaxia  antitetanica si prescrierea unui antibiotic pentru controlul infectiei, tinand cont ca muscaturile  de caine-pisica si nu numai, transmit si alti germeni si bineinteles se face si vaccinarea antiturbare. ATENTIE LA VACCINARI!!!! OBLIGATORIU!!!

BOALA GHEARELOR DE PISICA LA OM

(Limforeticuloza benigna de inoculare)
Pisica este sursa de infectie si poate transmite aceasta boala prin zgarieturile pe care le provoaca. Receptivitatea  oamenilor la infectie este generala, indiferent de sex, varsta, clima, anotimp (desi se poate nota totusi o incidenta mai mare la copii, probabil din cauza modului de joaca a acestora cu pisicile). Boala  se transmite la ganglioni, prin intermediul  limfaticelor, acestia suferind modificari in  marime, si sunt foarte durerosi. Boala are evolutie de la cateva  saptamani pana la luni, dar prognosticul este favorabil.

Lasă un răspuns